Eerste Hulp bij Hack

Bij een hack telt elke seconde. Hier volgt een spoedcursus EHBH. Beperken die schade! 

Wat te doen bij:


Beperk de schade

Stap 1. Laat de computer aanstaan
Als de computer wordt uitgezet, kunnen er digitale sporen verloren gaan. Zet de computer dus niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie. Dat kan later, bijvoorbeeld bij politieaangifte, van pas komen.

Stap 2. Verander, indien mogelijk, uw wachtwoord
U weet nooit welke gegevens er zijn buitgemaakt bij een hack. Dat kunnen heel goed (uw) gebruikersnamen en wachtwoorden zijn. Daarnaast gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord op verschillende plekken. Mocht uw wachtwoord dus zijn buitgemaakt, dan bestaat de kans dat dit wachtwoord gebruikt gaat worden om in te loggen op andere systemen. Verander alle voor u belangrijke wachtwoorden, bijvoorbeeld van uw bank, email, Cloud, CRM systeem etc. Alle wachtwoorden die toegang tot waardevolle data verschaffen.

Stap 3. Verbreek de verbinding met het (wifi) netwerk
Koppel de computer los van het netwerk, bijvoorbeeld door de netwerkkabel eruit de trekken of op het wifi symbool te klikken. Doe dit ook bij andere met-het-internet-verbonden apparaten zoals tablets en telefoons. Zo voorkomt u dat kwaadwillende nog dieper in het netwerk dringen. 

Stap 4. Volg onze tips of bel de Cyberwacht
Wij staan paraat en helpen bedrijven ALTIJD. De telefonische nood-assistentie is gratis. Bel de Cyberwacht: 070 513 5555

Pak de oorzaak aan, voorkom herhaling

Stap 1. Schakel uw Cyber-security expert in of bel de Cyberwacht 
 Los het probleem op én verbeter uw beveiliging. Zo voorkomt u hetzelfde probleem, een tweede keer.  
 
Stap 2. Doe aangifte bij de Politie
Meldt de hack. Hoe meer meldingen de politie krijgt, des te groter de kans dat zij een onderzoek openen naar de hackers. 

Eerste-hulp-bij-hack tips altijd bij de hand houden of deze tips doorgeven aan collega’s, klanten of bekenden?
Download hier.
* verplichte velden