Hacks in de praktijk

Een cyberongeluk zit in een piepklein hoekje. Een klik kan veranderen in uw ergste nachtmerrie. Drie voorbeelden uit de mkb-praktijk waarbij kleine ondernemers slachtoffer werden van cybercriminaliteit. ‘Wie wil ons als kleine partij nou hacken?’ En toch bent u digitaal zo maar van de aardbodem verdwenen.

Glashandel slachtoffer van ransomware

Ransomware staat als ‘hackvorm’ met stip op nummer 1 in de top 4 meest voorkomende hacks in het MKB. Gerard, eigenaar van een groothandel in glasmateriaal, kan erover meepraten. Hij vertelt dat hij “op een maandagochtend op de zaak kwam op zijn pc zag dat hij alle bestanden kon terugkopen”. Alles wat op de computer stond inclusief de administratie was versleuteld.

Met de nodige virusscanners en firewalls zat het wel snor en toch gebeurde het. “Gelukkig wist onze IT-man alles opnieuw te installeren, maar een week later was het weer raak.” Ook dat kwam weer goed omdat Gerard een back-up had. Het losgeld betaalde hij dus niet. Ransomware is een voorbeeld van hoe listig cybercrime in elkaar steekt. Cybercriminelen maken handig gebruik van de wanhoop van bedrijven die afhankelijk zijn van hun digitale data.

Pannenkoekenhuiseigenares onthandt na Wordpress hack

Ruim dertig procent van het hele internet draait op Wordpress. De grote hoeveelheid Wordpress-sites zijn lekkere hapjes voor hackers. Dat merkte ook Sara die een pannenkoekenhuis runt: “De hele website zat ineens vol  links naar externe websites. Geen idee hoe dat kwam, maar we kregen een melding dat een door ons geplaatst bericht was gehackt.” Ze wilde het oplossen én aangifte doen. Dat laatste viel af omdat ze niet kon aantonen dat iemand het specifiek op haar website had gemunt. De oplossing vond Sara in het overschakelen van http:// naar https://. Sowieso altijd een goed idee, maar  niet 100% hackproof. Een paar maanden later was het weer raak. Sara’s website werkt nog steeds niet goed. In cybersecurity heeft ze zich “wel wat verdiept”, maar:  “je focust je op je core business en bent toch afhankelijk van experts op dit vlak.”

Foto- en ontwerpstudio failliet na een hack

Xander Koppelmans runde een goedlopende foto-, film- en ontwerpstudio. Met 8 fulltimers, 30 freelancers, mooie opdrachtgevers en de bedrijfsvoering inclusief automatisering goed geregeld. Eigen servers, back-upservers, goede firewalls, een wachtwoordprotocol, de nieuwste software. Alles leek digitaal dichtgetimmerd. Totdat zijn bedrijf werd gehackt. Werk weg. De administratie. E-mails. Contactgegevens. Het creatieve werk. Alles foetsie. Alle data bleken versleuteld.

Tachtig procent van de bestanden werd teruggehaald door een data-recoverybedrijf, maar er ontbrak veel materiaal waardoor het waardeloos bleek. Een cyberverzekering had Xander niet en dus gingen ze alles opnieuw maken om opdrachtgevers niet teleur te stellen. Het bleek niet voldoende, de opgebouwde reserves om deze klap op te vangen ook niet. Vooral de indirect gevolgschade was funest.

Een initiatief van: