Meestvoorkomende hacks

 1. Ransomware
  Cybercriminelen ‘versleutelen’ uw computer met een bepaald programma en vragen vervolgens losgeld om uw bestanden weer te ‘bevrijden’.
 2. Website gehackt
  Met kwaadaardige software – malware – hacken cybercriminelen een website. Uw website wordt offline gezet, de inhoud wordt aangepast of criminelen stelen informatie.
 3. E-mail account gehackt
  Na het buitmaken van wachtwoorden wordt uw (Outlook, Gmail) account o.a. gebruikt om ongewenste (phishing) mails naar klanten te versturen en persoonlijke gegevens te ontfutselen.
 4. CEO-fraude
  Van nepfacturen die verdacht echt lijken tot CEO-fraude. Bij dat laatste onderscheppen cybercriminelen communicatie en verzamelen informatie over een bedrijfseigenaar of een andere hooggeplaatste bestuurder of gebruiken ze technieken om uw domeinnaam in handen te krijgen. Hiermee wilt de crimineel geld verdienen, door a) achter uw betaalgegevens te komen of b) uw identiteit te misbruiken en uw financiële afdeling een grote, vaak urgente, betaling te laten doen.

Cyberaanvallen: schieten met hagel en kijken wie erin trapt

Deze vormen van cybercriminaliteit zijn vrij eenvoudig en geautomatiseerd, dus in grote aantallen, uit te voeren én lucratief. Neem een ransomware nepmail met het verzoek om op een link te klikken. Van de 100.000 ontvangers zal altijd een percentage doorklikken en het losgeld betalen. Een e-mailaccount en website hacken is ook simpel. Wachtwoorden zijn vaak zo te traceren en Wordpress-websites zijn een geliefd doelwit om op grote schaal gegevens te achterhalen, zeker bij (oudere) kwetsbare Wordpress-thema’s.

Online of CEO-fraude is iets ingewikkelder, kost meer tijd en is meestal een gerichte actie; soms zijn cybercriminelen maanden bezig met het voorwerk. Toch zijn via openbare bronnen – van website, e-mails tot Linkedin – eenvoudig bedrijfsgegevens te vinden. De buit is meestal omvangrijk. 

Een initiatief van: