Herken gevaarlijke e-mail

In 6 stappen herkent u een gevaarlijke e-mail

Ooit een e-mail van een zogenaamde advocaat ontvangen, met daarin het bericht dat een familielid in het buitenland u een erfenis van miljoenen euro’s nalaat? Maar om die erfenis te krijgen moet u alleen even geld overmaken voor de gemaakte kosten. Niet echt natuurlijk. En dat is voor de meeste mensen tegenwoordig vrij makkelijk te herkennen. Toch kunt u een gevaarlijke mail niet altijd zo gemakkelijk herkennen.

Zo herkent u in slechts 6 stappen een gevaarlijke e-mail

Gevaarlijke e-mail of niet?
Is dit een gevaarlijke e-mail? Tip: Vergelijk de e-mailadressen. 

Stap 1. Controleer het e-mailadres
De naam van de afzender kan hetzelfde zijn als die van uw bank of webwinkel, maar het gebruikte e-mailadres is dat misschien niet.

Stap 2. Bekijk de aanhef
Wordt u heel algemeen aangesproken, bijvoorbeeld alleen met ‘Geachte heer, mevrouw’, dan moeten bij u de alarmbellen gaan rinkelen.

Stap 3. Wees alert op vragen naar uw persoonsgegevens
Als u gevraagd wordt om persoonlijke informatie te controleren of aan te vullen, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk met een gevaarlijke mail van doen.

Stap 4. Scan taalgebruik en opmaak zorgvuldig
Taal- en spelfouten kunnen aangeven dat u met een gevaarlijke mail te maken hebt. Maar ook als de manier van schrijven en de opmaak niet consistent is met een eerdere mail van dezelfde organisatie, dan is dit absoluut reden tot twijfel.

Stap 5. Bekijk links goed
Links zijn enorm gevaarlijk, omdat ze schadelijke programma’s op uw computer kunnen installeren als u erop klikt. Klik bij voorkeur dus nooit zomaar op een link, maar bekijk ook of een link wel degelijk naar de website gaat die hij zegt. Dat kunt u doen door met uw cursor over de link te bewegen óf met behulp van een rechtermuisklik.

Stap 6. Vertrouw bijlagen niet zomaar
Bijlagen kunnen er, net als links, voor zorgen dat schadelijke programma’s op uw computer worden geïnstalleerd. Vooral zip-bestanden zijn verdacht.

De eventuele volgende stap

Vertrouwt u een e-mail niet, maar bent u niet helemaal zeker? Dan raden wij u aan om de contactgegevens van de afzender op te zoeken via het internet. Deze kunnen anders zijn dan de contactgegevens in de mail.

Vervolgens kunt u de afzender met deze contactgegevens bellen om navraag te doen over de mail. Normaal gesproken zou dit voldoende informatie moeten geven om achter de waarheid te komen.

En zo niet, overleg dan uw twijfel met een leidinggevende in uw bedrijf.

Een initiatief van: