Spookfactuur

Komen uw betalingen niet aan? Ontvangt u facturen van bedrijven waarmee u geen zaken heeft gedaan? Wellicht heeft u spookfacturen.

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur of spooknota is een nep-factuur waarin een bepaald bedrag wordt geëist, over te maken naar het rekeningnummer van een crimineel. Deze hoopt dat u of één van uw medewerkers de factuur per abuis betaalt.

Hoe herken ik een spookfactuur?

Spookfacturen zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Controleer altijd of u zaken heeft gedaan met de afzender en of het rekening nummer klopt. Let ook op de - meestal onpersoonlijke - aanhef en check het e-mailadres dat soms maar één letter verschilt van het echte.

Wat doen bij spookfacturen?

  • Betalingsprotocol voor uw bedrijf

Stel zo snel mogelijk een betalingsprotocol in binnen uw bedrijf. Werk bijvoorbeeld met het vier-ogen principe; laat een collega de factuur controleren voordat u betaalt.

  • Spookfactuur melden

Meld de verdachte factuur bij Fraudehelpdesk.nl. Vaak is de ontvangen spookfactuur ook naar anderen verstuurd. Fraudehelpdesk meldt welke nepfacturen rondgaan op het internet. Zo helpt u voorkomen dat andere bedrijven slachtoffer te worden.

  • Bij twijfel... bel de Cyberwacht

Twijfelt u over de echtheid van een ontvangen factuur? Bel de Cyberwacht van het Nederlands Cyber Collectief op 070-513 55 55. Voor snel advies of de factuur echt of nep is.

Een initiatief van: