Veelgestelde vragen

Algemene Cybervragen

Helaas wel. Het probleem neemt naar verwachting in de komende jaren alleen maar toe. Volgens het Openbaar Ministerie “zal in 2021 de helft van alle criminaliteit te maken hebben met computers." Cybercriminaliteit veroorzaakt nu al jaarlijks zo’n 8,8 miljard euro aan schade in Nederland. Ongeveer driekwart daarvan komt voor rekening van het bedrijfsleven.

Veel ondernemers geven de voorkeur aan preventieve kosten boven de potentieel hoge kosten van schade door cyberaanvallen. Deze hoge kosten kunnen een gevolg zijn van afpersing, maar bijvoorbeeld ook van het volledig platleggen van uw bedrijf, het lekken van gevoelige informatie of reputatieschade.

Naar schatting 70% van alle cyberaanvallen is goed te voorkomen, omdat er al een oplossing voor beschikbaar is.

Helemaal veilig is onmogelijk. Maar als we als metafoor een kudde schapen gebruiken, dan pakt de wolf – de cybercrimineel – altijd het liefst het achterste schaap. U moet dus zorgen zover mogelijk voor in de kudde te lopen. U doet dat door uw bedrijf te beveiligen en dus minder kwetsbaar te maken. U bent dan niet lekker voor een hacker.

Jazeker. Kleine tot middelgrote ondernemingen zijn juist interessant voor hackers. Bij deze ondernemingen valt er voor hackers namelijk veel meer te halen dan bij de gemiddelde consument, maar ze zijn vaak niet beter beveiligd dan consumenten. Daarnaast vormen kleinere bedrijven vaak de poort naar grotere bedrijven. Des te meer reden dus om uw onderneming beter te beveiligen tegen cyberaanvallen.

De meeste cyberaanvallen op ondernemingen worden uitgevoerd om een van de volgende redenen: concurrentievoordeel, signaal aan maatschappij (denk aan WikiLeaks), of financieel gewin.

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan. Dit betekent dat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om datalekken die ernstige nadelige gevolgen hebben voor de bescherming van persoonsgegevens direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en soms ook aan de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt). Als u dat niet op tijd doet, kunt u een boete krijgen van maximaal € 810.000,- of, in andere gevallen, maximaal 10% van de jaaromzet.

Er staat meer informatie over de meldplicht datalekken op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.Het Nederlands Cyber Collectief

Het cyberlandschap was versnipperd en daardoor verwarrend en ineffectief. Het Nederlands Cyber Collectief brengt synergie in de wereld van cybercriminaliteit. We zijn een overkoepelende organisatie die krachten bundelt op cybergebied. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. Samen maken we één vuist tegen cyber criminelen. Samen praten we met één stem, met Nederlandse bedrijfsleven en met de overheid. Samen maken we Nederland veiliger.

Nee. Wij brengen orde in de chaos van cyberdiensten die door veel partijen worden aangeboden. Wij maken ze begrijpelijk en vergelijkbaar. Ook zijn de diensten via ons af te nemen maar let op, het Nederlandse Cyber Collectief heeft geen Prof-Hackers in dienst. We zijn ook geen IT-leverancier. We werken met partners, zoals ESET, Deloitte en ThreadStone Cyber Security. Zij leveren de diensten die op deze website worden genoemd.Diensten – De Cyberwacht

Bij cybercriminaliteit telt vaak elke seconde. De Cyberwacht is een hulpcentrale gespecialiseerd in cybercriminaliteit. De centrale is speciaal ingericht voor spoedeisende dienstverlening. De 'Eerste Hulp bij Cyberongelukken' dus. De Cyberwacht is bereikbaar via het spoednummer: 070 513 55 55. Ze helpen u telefonisch, maar komen indien nodig bij u ter plaatse.

070 513 55 55. U betaalt geen belkosten.

Het spoednummer is alleen voor hulp bij een cyberaanval of datalek. U kunt dit nummer bellen op het moment dat u denkt gehackt te zijn. Een voorbeeld: hackers blokkeren u toegang tot uw eigen website of bedrijfsnetwerk en vragen losgeld.

De Cyberwacht is voor alle mkb'ers. Telefonisch advies voor bedrijven is gratis. Hulp ter plaatse is vanaf €65 euro per uur.

De servicelijn (06 152 123 96) is voor al uw vragen, opmerkingen en hersenspinsels over alles wat met ‘cyber’ te maken heeft. Het spoednummer (070 513 55 55) is alleen voor noodsituaties. Het spoednummer is bereikbaar op werkdagen 08.00 - 21.00 én op zaterdag 09.00 - 17.00. Het servicenummer is alleen bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur op werkdagen.

De Cyberwacht geeft u telefonisch advies via het spoednummer. Mocht het nodig zijn dan komen zij u ook ter plekke helpen met het adequaat reageren op een datalek of cyberaanval.

Een team van specialisten. Zij bieden hulp en geven tips. Is de hack niet opgelost met advies? Dan verbinden zij u door naar de juiste partner. Onze partners helpen u op afstand of ter plaatse.

De telefonisch advies voor bedrijven is gratis. Heeft u meer nodig dan advies en tips? Dan wordt u doorverbonden naar onze partners. De omvang en ernst van de hack bepaalt welke partner u het best kan helpen. U betaald €60 per uur of meer. De kosten worden altijd vooraf besproken, zodat u zelf kan kiezen hoe u wilt handelen.

De Cyberwacht is bereikbaar op werkdagen 08.00 - 21.00 én op zaterdag 09.00 - 17.00.

Deze dienst wordt aangeboden door het Nederlands Cyber Collectief in samenwerking met ESET, PC Hulplijn en Solv Advocaten.Diensten - De Cyberadviseur

De Cyberadviseur geeft u onafhankelijk advies over alles wat cyber is. Advies als: hoe u uw website beveiligd, welk contract u moet afsluiten met uw hostingpartij of welke software u moet hebben voor de beveiliging van uw bedrijf.

Veel bedrijven weten dat ze hun bedrijf moeten beveiligen, maar raken de weg kwijt bij het kiezen van de juiste leveranciers en producten. De Cyberadviseur scheidt voor u het cyberkaf van het cyberkoren. Hij helpt u bij het kiezen van oplossingen.

De Cyberadviseur geeft u o.a. advies bij:

Wat is voor mij het grootste cyberrisico?
Iedereen prijst zichzelf aan, maar wat zijn de verschillen?
Hoe weet ik of het contract met mijn hosting partij wel in orde is?
Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een... ?

U kunt gratis bellen naar 06 152 123 96. Of mail uw vraag naar: samen@nederlandscybercollectief.nl

De adviseur is bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00. Via 06 152 123 96 of samen@nederlandscybercollectief.nlDiensten - De Cyberverzekering Vergelijker

De Cyberverzekering Vergelijker schept overzicht in de wirwar van cyberverzekeringen. Na aanvraag ontvangt u direct de beste drie verzekeringsopties op basis van uw situatie.

Nee, de vergelijker neemt niet alle verzekeringen mee in de vergelijking, maar alleen de cyberverzekeringen die werken met standaard aanbiedingen. Dit zijn Hiscox, Chubb, AIG en HDI. Er zijn meer cyberverzekeringen op de markt, zoals Zurich, CNA en Allianz, maar die bieden alleen maatwerk. We kunnen ze hier niet vergelijken.

Het Collectief heeft het doel Nederland veiliger te maken door transparantie. Zo zijn wij. Samen. Veilig. Verbonden. Sparklab BV is eigenaar van het Nederlands Cyber Collectief en ontvangt geen vergoeding van een verzekeraar, ook niet van een verzekeringsagent.

Onze partner Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs, maakt de vergelijking en is verantwoordelijk voor de juistheid en actualiteit van de geleverde informatie. Zicht, risico- en verzekeringsadviseur helpt u ook graag bij het afsluiten van de cyberverzekering.

 

Sparklab BV is het innovatielab van Nationale-Nederlanden. In Sparklab worden kansen onderzocht, nieuwe markten gevonden en verrassende producten en diensten ontwikkeld voor de wereld van morgen. Sparklab innoveert al lerend en leert al innoverend.

Zicht is een verzekeringsadviseur die meer dan 100 jaar ervaring heeft met adviseren van bedrijven en particulieren. De adviseurs van Zicht helpen met het maken van keuzes over financiële risico’s. Zicht is onderdeel van de NN Group.Diensten - De Cyber-Adviesmachine

De Cyber-Adviesmachine is een automatische keuzehulp die u vertelt met welke stappen u uw bedrijf beveiligd. U vult vijf vragen in en krijgt direct advies op maat.

De Cyber-Adviesmachine wordt u gratis aangeboden door het Nederlands Cyber Collectief.

Het advies kunt u gebruiken om uw bedrijf verder te beveiligen én om af te vinken welke beveiliging u al heeft. Het advies kunt u met uw IT’er bespreken. Vul uw e-mailadres in aan de einde van de test én ontvang het advies in uw postvak.

Het advies is compleet. U kunt direct beginnen met het beveiligen van uw bedrijf met onze productaanbevelingen en tips. Het advies zal met de ontwikkeling van deze dienst worden uitgebreid. In de toekomst zullen de vragen uit de Adviesmachine gedetailleerder worden, zodat het advies meer inspeelt op uw bedrijfssituatie.

Ja dat kan. In uw advies worden er producten aangeboden die uw bedrijf kunnen beveiligen. U kunt deze producten bij ons kopen. Wij brengen u daarna in contact met onze partners. De aanbieders van de producten.

De Cyber-Adviesmachine is gratis in te vullen én geeft gratis advies.

De unieke link is uw persoonlijke code naar uw advies op maat. Wanneer u deze code in de URL van uw browser plaatst komt u terug op uw eigen advies.
Een initiatief van: